GRIP op de individuele mentale vooruitgang

en dat van het gehele team

Werken in een team waar grip is op de mentale situatie, dat wil toch iedereen!

Hoeveel pijn, zorgen en problemen zou je binnen jouw team kunnen voorkomen als je een teamcultuur hebt waarin je met elkaar dezelfde “mentale” taal spreekt ? Waarin het open gesprek wordt gevoerd over ieders mentale uitdagingen ? En waar iedereen preventief acties kan ondernemen om zijn eigen mentale risico’s te reduceren? Denk daar maar eens over na.
We lopen er allemaal tegenaan dat collega’s uitvallen waardoor het risico op uitval bij de andere collega’s alleen maar groter wordt. Laten we dit doorbreken en voorkomen.

PROBLEEM

Signalen van stress worden niet herkend en onderkend

Zodra iemand uitvalt is er een groep collega’s die het heeft zien aankomen. Ook heb je een groep collega’s die onwetend is waardoor ze bepaalde signalen juist niet opgevangen hebben.

Stel iemand de vraag ’Hoe is het?’ En je krijgt vaak een antwoord ‘Druk’. Vaak gaan we voorbij aan dit antwoord omdat het nu eenmaal een standaard antwoord is geworden. Antwoord maar eens met ‘Niet druk’. Dan pas trek je alle aandacht van de ander en word je bevraagd wat er aan de hand is. Dat is toch niet goed?

Met andere woorden: veel signalen van je eigen stress balans en die van een ander vangen we niet op of gaan aan ons voorbij. Een gemiste kans in de mentale verzuimpreventie!

OPLOSSING

Aan de slag met stressbeleving in jouw team

Samen gaan we preventief aan het werk met de stressbeleving binnen jouw team.

De pijlers waaraan we gaan werken:

  • Een mentale teamcultuur opbouwen waarin je met elkaar dezelfde “mentale” taal spreekt. We doorlopen de burn-out cyclus en leren de bijbehorende signalen herkennen.
  • Ik geef inzage in ieders subjectieve stressbeleving. Aan de hand van een wetenschappelijk onderbouwde methode krijgt iedere deelnemer een analyse van zijn of haar subjectieve stressbeleving. Iedere deelnemer krijgt inzichtelijk waar hij staat op de balans van draaglast en draagkracht en wat de persoonlijke risico’s zijn.
  • Elke medewerker krijgt een persoonlijk actieplan waar hij/zij zelf mee aan de slag kan om de eigen risico’s op onbalans en/of burn-out te verkleinen.
  • Aan de hand van een anonieme groepsrapportage wordt inzichtelijk hoe het met de mentale fitheid van het team als geheel gesteld is en wat er gedaan kan worden om de teamrisico’s te verkleinen.

RESULTAAT

Effectief gedrag in het omgaan en voorkomen van negatieve stress

Na het volgen dan dit programma spreekt iedereen binnen het team dezelfde mentale taal. De cyclus van burn-out wordt begrepen, de verschillende fases worden herkend. De medewerkers weten bij elkaar gedragssignalen op te vangen die door stress veroorzaakt worden.

Iedereen weet voor zich welk gedrag hij/zij niet moet inzetten bij stress (niet effectief gedrag) en wat wel te doen in geval van stress (effectief gedrag) om stress te doorbreken.

Er zijn teamafspraken gemaakt over hoe men omgaat met de stresssignalen en hoe je daar opvolging aan geeft.

Iedereen krijgt een persoonlijk rapport over zijn of haar persoonlijke energiebalans en op welke punten er risico’s zijn. Daarop maakt ieder een eigen actieplan om een mentale beweging in gang te zetten.

Dit programma levert een team op met een verhoogd eigen bewust zijn hun eigen mentale fitheid en het effectief omgaan met stress. Door het bewust zijn en te leren hoe je kunt acteren, kan men zelf sturen op het voorkomen van uitval. Iemand die zich onbewust is, daarbij overkomt het ze en en heb je er als leidinggevende er een uitdaging bij, waarvan je vaak achteraf denkt: Had ik maar…..!

Wil je dat medewerkers zichzelf sneller bijsturen, voordat mentaal verzuim zijn intrede doet? Dat er binnen jouw team een eenduidige taal bestaat zodat signalen begrepen worden en er sneller op geacteerd wordt? Dat je een teamcultuur is waarin men meer grip heeft op de mentale fitheid? Dat is wat het programma “Grip op de individuele vooruitgang en dat van het team“ kan brengen.